Croatia Report - Jelo
 
Makovnjaca ili Orehnjaca - na Hrvatskom, in English

Pripremite punjenje (za dvije rolade) na sljedeci nacin.

Uzmite 60 dag mljevenog maka (ili 80 dag mljevenih oraha).

Dodaje vruce mlijeko (pola litre) i promijesajte. Namocite 13 dag grozdjica u rumu i dodajte u makovu (orahovu) mjesavinu. Dodajte 10 dag secera, limunovu koru i cimeta i sve skupa promijesajte.

Tijesto za dvije rolade:

U maloj zdjeli promijesajte dobro 65 ml toplog mlijeka s jednom zlicom secera, 2 paketica kvasca, dvije zlicice brasna i ostavite da se dize na toplom mjestu.

U velikoj zdjeli pomijesajte 1kg brasna, dodajte sol, dva jaja i limunovu koru. U loncicu zagrijte pola litre mlijeka, dodajte 25 dag maslaca i mijesajte dok se malsac ne rastopi. Dodajte 20 dag secera, dobro promijesajte i prelijte preko brasna. Dodajte dignuti kvasac. Promijesajte dobro i razradite u glatko tijesto tako da se ne lijepi za zdjelu. Pokrijte s kuhinjiskom krpom i ostavite da se dize na toplom mjestu, najmanje sat vremena dok se ne poveca na duplu velicinu.

Kad se tijesto digne, razdijelite u dvije polovice. Izvaljajte svaki komad. Rasprostrite punjenje na tijesto, ali ostavite oko 5 cm cistog ruba (za zatvaranje rolade). Zarolajte tijesto u roladu i stavite u namascenu posudu za pecenje. Ponovite za drugi komad tijesta. Ostavite rolade da se dizu pola sata. Pecite na 180 C otprilike 1 sat.

Narezite na kriske prije sluzenja. Uzivajte uz salicu kave, caja ili mlijeka.